شبکه خصوصی مجازی (VPN) چیست؟
شبکه خصوصی مجازی (VPN) چیست؟
امروزه با توجه به استفاده گسترده از شبکه های خصوصی در کشور تیم فنی و محتوای نکست بیت قصد دارد معرفی کوتاهی از سازوکار این شبکه ارائه دهد.یک شبکه خصوصی مجازیVPN) )هنگام اتصال به سرویس ها و سایت های مبتنی بر وب، امنیت و ناشناس بودن را به کاربران اضافه می کند. VPN آدرس IP عمومی واقعی کاربر را پنهان می کند و ترافیک بین دستگاه کاربر و سرور راه دور را “تونل” می کند. اکثر کاربران برای جلوگیری از ردیابی آنلاین برای سرویس VPN ثبت نام می کنند و اغلب از آن در Wi-Fi عمومی استفاده می کنند که در آن خطرات بیشتری برای ایمنی داده های آنها وجود دارد.
نحوه کار VPN به چه صورت هست؟
VPN یک واسطه بین رایانه شما و سرور مورد نظر است. VPN به جای تکیه بر یک مرورگر برای رمزگذاری ارتباطات بین دستگاه شما و سرور، رمزگذاری های خود را اضافه می کند و ارتباط را از طریق سرورهای خود مسیریابی می کند. وقتی صحبت از خدمات VPN می شود، اغلب اصطلاح “تونل زنی” را می شنوید. ایده این است که سرویس VPN یک “تونل” بین شما و سرور مورد نظر باز می کند. سپس، VPN داده های شما را از طریق “تونل” خود ارسال می کند تا هیچ کس دیگری در شبکه نتواند داده های شما را شناسایی و برداشت کند.
از لحاظ فنی، VPN اتصالی را ایجاد می کند که در آن دستگاه شما به جای شبکه محلی، از جمله Wi-Fi عمومی، در شبکه VPN ارتباط برقرار می کند. شما با سرور VPN با استفاده از اطلاعات کاربری ذخیره شده خود احراز هویت می کنید و سپس یک اتصال به سرورهای VPN دریافت می کنید. با راهاندازی تونل، از یک اتصال شبکه مجازی بین خود و سرور VPN استفاده میکنید که دادهها را رمزگذاری کرده و در برابر شنود شدن محافظت میکند. اگر از اتصال SSL/TLS استفاده می کنید، داده ها رمزگذاری شده و سپس با استفاده از سرویس VPN دوباره رمزگذاری می شوند. این رمزگذاری مضاعف را به ارتباطات شما اضافه می کند و امنیت داده های شما را بهبود می بخشد.
به یاد داشته باشید، هنگام اتصال به سرور VPN، آدرس IP نشان داده شده به سرور مورد نظر، آدرس IP سرور VPN است. اگر سرور VPN به صورت مجازی یا فیزیکی در کشور دیگری قرار داشته باشد، وب سرور مورد نظر مکان شما را به عنوان مکان کشور VPN شناسایی می کند.
چرا باید از اتصال VPN استفاده کنید؟
ارائه دهنده اینترنت شما شما معمولاً هنگام اتصال به اینترنت اتصال شما را تنظیم می کند. شما را از طریق یک آدرس IP ردیابی می کند. ترافیک شبکه شما از طریق سرورهای ISP شما هدایت می شود که می توانند هر کاری را که به صورت آنلاین انجام می دهید ثبت و نمایش دهند.ممکن است ISP شما قابل اعتماد به نظر برسد، اما ممکن است سابقه مرور شما را با تبلیغکنندگان، پلیس یا دولت و/یا سایر اشخاص ثالث به اشتراک بگذارد. ISP ها همچنین می توانند قربانی حملات مجرمان سایبری شوند: اگر آنها هک شوند، داده های شخصی و خصوصی شما ممکن است به خطر بیفتد.
اگر به طور مرتب به شبکه های Wi-Fi عمومی متصل می شوید، این امر به ویژه مهم است. شما هرگز نمی دانید چه کسی ممکن است بر ترافیک اینترنت شما نظارت داشته باشد و چه چیزی ممکن است از شما بدزدد، از جمله رمز عبور، داده های شخصی، اطلاعات پرداخت یا حتی کل هویت شما.
یک VPN خوب چه کاری باید انجام دهد؟
برای انجام یک یا چند کار باید به VPN خود اعتماد داشته باشید.. اینها ویژگی هایی هستند که باید از یک راه حل جامع VPN انتظار داشته باشید:
رمزگذاری آدرس IP شما: وظیفه اصلی VPN مخفی کردن آدرس IP شما از ISP و سایر اشخاص ثالث است. این به شما این امکان را می دهد که اطلاعات را به صورت آنلاین ارسال و دریافت کنید بدون اینکه خطری برای دیدن دیگران به جز شما و ارائه دهنده VPN وجود داشته باشد.رمزگذاری پروتکل ها: یک VPN همچنین باید از نشان دادن و ردیابی شما به عنوان مثال در قالب تاریخچه اینترنت، سابقه جستجو و کوکی ها جلوگیری کند. رمزگذاری کوکی ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا از دسترسی اشخاص ثالث به اطلاعات محرمانه مانند داده های شخصی، اطلاعات مالی و سایر محتوای وب سایت ها جلوگیری می کند.
اگر اتصال VPN شما به طور ناگهانی قطع شود، اتصال امن شما نیز قطع خواهد شد. یک VPN خوب می تواند این خرابی ناگهانی را تشخیص دهد و برنامه های از پیش انتخاب شده را خاتمه دهد و احتمال به خطر افتادن داده ها را کاهش دهد.احراز هویت دو مرحلهای: با استفاده از انواع روشهای احراز هویت، یک VPN قوی همه افرادی را که سعی در ورود به سیستم دارند بررسی میکند. به عنوان مثال، ممکن است از شما خواسته شود یک رمز عبور وارد کنید، پس از آن یک کد به دستگاه تلفن همراه شما ارسال میشود. این امر دسترسی اشخاص ثالث ناخوانده به اتصال امن شما را دشوار می کند.
چه نوع VPN هایی وجود دارد؟
انواع مختلفی از VPN ها وجود دارد، اما قطعا باید با سه نوع اصلی آشنا باشید:
SSL VPN
اغلب همه کارکنان یک شرکت به لپتاپ شرکتی دسترسی ندارند که بتوانند از آن برای کار در خانه استفاده کنند. در طول بحران کرونا در بهار 2020، بسیاری از شرکت ها با مشکل کمبود تجهیزات کافی برای کارکنان خود مواجه شدند. در چنین مواردی، اغلب به استفاده از یک دستگاه خصوصی (کامپیوتر، لپ تاپ، تبلت، تلفن همراه) متوسل می شود. در این مورد، شرکتها به راهحل SSL-VPN که معمولاً از طریق جعبه سختافزاری مربوطه پیادهسازی میشود، بازمیگردند.
پیش نیاز معمولاً یک مرورگر با قابلیت HTML-5 است که برای فراخوانی صفحه ورود شرکت استفاده می شود. مرورگرهای با قابلیت HTML-5 تقریباً برای هر سیستم عاملی در دسترس هستند. دسترسی با نام کاربری و رمز عبور محافظت می شود.
VPN سایت به سایت
VPN سایت به سایت اساساً یک شبکه خصوصی است که برای پنهان کردن اینترانت های خصوصی طراحی شده است و به کاربران این شبکه های امن امکان دسترسی به منابع یکدیگر را می دهد.VPN سایت به سایت در صورتی مفید است که چندین مکان در شرکت خود داشته باشید که هر کدام دارای شبکه محلی (LAN) خاص خود هستند که به WAN (شبکه گسترده) متصل هستند. VPN های سایت به سایت نیز در صورتی مفید هستند که دو اینترانت مجزا دارید که بین آنها می خواهید فایل هایی را بدون دسترسی کاربران از یک اینترانت به دیگری ارسال کنید.VPN های سایت به سایت عمدتاً در شرکت های بزرگ استفاده می شوند. آنها برای پیاده سازی پیچیده هستند و انعطاف پذیری مشابه SSL VPN ها را ارائه نمی دهند. با این حال، آنها موثرترین راه برای اطمینان از ارتباط در داخل و بین بخش های بزرگ هستند.
VPN مشتری به سرور
اتصال از طریق یک سرویس گیرنده VPN را می توان به گونه ای تصور کرد که گویی کامپیوتر خانگی خود را با یک کابل داخلی به شرکت متصل می کنید. کارمندان می توانند از طریق اتصال ایمن از دفتر خانه خود به شبکه شرکت شماره گیری کنند و طوری رفتار کنند که انگار در دفتر نشسته اند. با این حال، ابتدا باید یک سرویس گیرنده VPN روی رایانه نصب و پیکربندی شود.
این شامل عدم اتصال کاربر به اینترنت از طریق ISP خود، بلکه برقراری ارتباط مستقیم از طریق ارائه دهنده VPN خود است. این اساساً مرحله تونل سفر VPN را کوتاه می کند. به جای استفاده از VPN برای ایجاد یک تونل رمزگذاری برای پنهان کردن اتصال اینترنتی موجود، VPN می تواند به طور خودکار داده ها را قبل از اینکه در دسترس کاربر قرار گیرد رمزگذاری کند.
این یک شکل رایج از VPN است که به ویژه برای ارائه دهندگان WLAN عمومی ناامن مفید است. از دسترسی اشخاص ثالث و به خطر انداختن اتصال شبکه جلوگیری می کند و داده ها را تا حد امکان به ارائه دهنده رمزگذاری می کند. همچنین از دسترسی ISPها به دادههایی که به هر دلیلی رمزگذاری نشده باقی میمانند و محدودیتهای دسترسی به اینترنت کاربر را دور میزند، جلوگیری میکند (به عنوان مثال، اگر دولت آن کشور دسترسی به اینترنت را محدود کند).
مزیت این نوع دسترسی VPN کارایی بیشتر و دسترسی جهانی به منابع شرکت است. در صورتی که یک سیستم تلفن مناسب در دسترس باشد، کارمند میتواند مثلاً با یک هدست به سیستم متصل شود و طوری رفتار کند که گویی در محل کار شرکت خود است. به عنوان مثال، مشتریان شرکت حتی نمی توانند تشخیص دهند که کارمند در شرکت سر کار است یا در دفتر خانه خود.
آیا می توان به همه ی VPN ها اعتماد کرد؟
توجه به این نکته مهم است که VPN ها مانند نرم افزار ضد ویروس جامع عمل نمی کنند. در حالی که آنها از IP شما محافظت می کنند و تاریخچه اینترنت شما را رمزگذاری می کنند، اتصال VPN از رایانه شما در برابر نفوذ خارجی محافظت نمی کند. برای این کار حتما باید از نرم افزارهای آنتی ویروس استفاده کنید. زیرا استفاده از VPN به تنهایی از شما در برابر تروجان ها، ویروس ها، ربات ها یا سایر بدافزارها محافظت نمی کند.
هنگامی که بدافزار راه خود را به دستگاه شما پیدا کرد، می تواند داده های شما را بدزدد یا به آن آسیب برساند، چه از VPN استفاده کنید یا نه. بنابراین مهم است که از VPN به همراه یک برنامه آنتی ویروس جامع برای اطمینان از حداکثر امنیت استفاده کنید.
انتخاب یک ارائه دهنده امن VPN
همچنین مهم است که یک ارائه دهنده VPN را انتخاب کنید که بتوانید به آن اعتماد کنید. در حالی که ISP شما نمی تواند ترافیک اینترنت شما را ببیند، ارائه دهنده VPN شما می تواند. اگر ارائه دهنده VPN شما در معرض خطر است، شما نیز در خطر هستید. به همین دلیل، بسیار مهم است که یک ارائه دهنده VPN قابل اعتماد را انتخاب کنید تا هم از پنهان بودن فعالیت های اینترنتی خود اطمینان حاصل کنید و هم از بالاترین سطح امنیت اطمینان حاصل کنید.